Kayseri Talas Belediyesi üreticiye örnek
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Düşük maliyetli elektrikli çit sistemleri kurarak hayvan üreticilerine örnek olan belediye, bu sayede verimin artmasına yardımcı oluyor. Kırsal bir mahalle olan Kuruköprü’de Talas Belediyesi öncülüğünde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliği ile yetiştirici Selman Şahin’in çiftliğinde kurulan ve maliyeti 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında değişen sistem diğerlerine örnek teşkil ediyor. üreticiler.
Çiftliğin yanındaki meraya kurulan elektrikli çit sistemi hakkında konuşan ERU Ziraat Fakültesi Hayvan Yemleri ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Konca proje hakkında bilgi verdi.
UYGULAMA KÜÇÜK ETKİ BÜYÜK
prof. Yusuf Konca, Kayseri bölgesinde pek yaygın olmayan sistemin Talas Belediyesi sayesinde yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirterek, “Bugün buraya geliri azaltmak adına küçük bir uygulama yapmaya geldik. hastalıklarla daha iyi mücadele etmek, daha doğru beslenmek ve doğal kaynaklardan faydalanmak için uzman çiftçilerimizin maliyetlerini artırıyoruz.” dedi.
HAYVAN VARLIĞINA DEĞERLİ KATKI
Bu sistemde güneş paneli ile de çalışabilen elektrikli çit sistemini ortalama 10 kilometreye kadar uzun mesafeye çekebiliyoruz” dedi. diyen Prof. Hayvan ahırdan çıktığında kasları gelişir, D vitaminini güneşten, A vitaminini çimenden alır. Aynı zamanda döllenme sorunlarının da önüne geçilir. Ancak hayvanlar yeşil yem yedikleri için sindirilebilirliği yüksek yemlerle sindirim sistemi düzelir. Bu sayede verim artışı gözlemlenir. Daha da önemlisi, içeride kalan hayvanlar strese maruz kalıyor. Bu format, kolay ve düşük maliyetli sistemlerle ortaya çıktığında, hayvan refahına değerli bir katkı sağlıyor.” konuştu
EKONOMİYE ÇOK TARAFLI KATKI
Sistemin hem konut elektriği hem de güneş enerjisi panelinin ürettiği alçak gerilim enerjisi ile çalışabildiğine değinen Koca, “Alçak gerilim elektriği kablolarla iletilerek hayvanlara temas ettiğinde zarar görmeden geri çekilmesi sağlanıyor. . Bu sayede sistem meranın istenilen kısmına çekilir ve diğer alanlar zarar görmez. Normalde hayvanların yiyemeyeceği ot kurur ve yangınlara neden olur. Bütün bunların önüne geçilerek ekonomik bir katkı sağlanıyor.” söz konusu.
“YALÇIN BAŞKAN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYOR”
Kuruköprü Muhtarı Bilal Yardım, Talas Belediyesi sayesinde teknoloji eğitimlerinden faydalandıklarını belirterek, “Bu sistemle hayvanlarımızdan daha yüksek verim ve diğer otlara zarar vermeden yararlanılabilir. Bunun için başta Talas Belediye Başkanımız Mustafa Yalçın olmak üzere Erciyes Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.
TALAS BELEDİYESİNE TEŞEKKÜRLER
Besici Selman Şahin, daha önce bu uygulamadan haberleri olmadığını anlatarak, “Bizim haberimiz yoktu. Düşük maliyetinin farkında değildik. Gördük, hocalarımız tanıttı. Bu uygulama ile özellikle süt veriminin artacağını düşünüyorum. Ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda Talas Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.