Teknoloji

Hubble Uzay Teleskobu su içeren bir gezegen buldu!

34 yaşındaki Hubble Uzay Teleskobu, en son olarak Dünya’dan 97 ışıkyılı uzaklıktaki bir dış gezegenin atmosferindeki su moleküllerini tespit ederek bilim adamlarına fayda sağlamaya devam ediyor.

Almanya’daki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden araştırmacılar, bu bulguyu Balık takımyıldızında 97 ışıkyılı uzaklıkta bulunan GJ 9872d gezegeninin atmosferinde yaptılar. Araştırmacılar, gezegenin galaksinin başka yerlerindeki su açısından zengin dünyalara bir örnek olabileceğini söylüyor.

3 YILDA 11 SEFER GÖZLENDİ

Hubble, gezegeni yıldızının önünden geçerken üç yıl boyunca 11 kez gözlemledi. Su molekülleri Evrenin her yerinde yaygın olsa da bu bulgu, kayalık gezegenlerdeki atmosferlerin yaygınlığını ve çeşitliliğini belirlemeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Keşifte yer alan Kanada Montréal Üniversitesi Trottier Ötegezegen Araştırma Enstitüsü’nden Björn Benneke şunları söyledi: “Bu, su açısından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin diğer yıldızların etrafında var olabileceğini atmosferik tespit yoluyla doğrudan gösterebileceğimiz ilk sefer olacak.”söz konusu.

Bulguların tamamı geçen hafta The Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı.

NASA astrofizikçisi Thomas Greene su bulguları hakkında “Suyu gözlemlemek başka şeyleri bulmaya açılan bir kapıdır” dedi. “Bu Hubble keşfi, James Webb Uzay Teleskobu tarafından bu tür gezegenlerin gelecekte incelenmesine kapıyı açıyor. (Bu teleskop), karbon monoksit, karbondioksit ve metan gibi karbon içeren moleküller dahil olmak üzere ek kızılötesi gözlemlerle çok daha fazlasını görebilir. bir gezegenin elementlerinin toplam envanteri.” “Bir kez onu ele geçirdiğimizde, onu yörüngesinde döndüğü yıldızla karşılaştırabilir ve nasıl oluştuğunu anlayabiliriz.”

Hubble’ın fırlatılışından bu yana bulguları 15.000’den fazla araştırma makalesiyle sonuçlandı. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı teleskopu geliştirdi ve NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi onu yönetmeye devam ediyor. Kullanım süresi konusunda rekabet yoğun olsa da platform tüm kuruluşların kullanımına açıktır.

“GEZEGENİN YARISI SU VE GEZEGENİN YARISI KAYA OLABİLİR”

Araştırmacıların hala Venüs kadar sıcak olduğunu söyledikleri GJ 9872d’deki su molekülleri hakkında soruları var. Gezegenin hâlâ suyla kaplı, hidrojen açısından zengin bir zarfa sahip olabileceğini ve bunun da onu mini bir Neptün haline getirebileceğini söylüyorlar. Alternatif olarak, kabuğunun altında Dünya’nın iki katı kadar su bulunan Jüpiter’in uydusu Europa’nın daha sıcak bir versiyonu olabilir. . “Gezegenin yarısı su, yarısı kaya olabilir. Daha küçük bir kayalık cisim üzerinde çok fazla su buharı bulunabilir.”Bennecke diyor.

Ancak bulguların, su izlerini ve diğer molekülleri ayrıntılı olarak inceleyen James Webb Teleskobu da dahil olmak üzere, gezegeni daha ayrıntılı olarak incelemenin kapısını açtığını söylüyorlar.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu